En kort historie om alfer

Vi kender alle nisser som de magiske væsner fra historier og film. Men hvor kommer de fra? Det viser sig, at nisser har en lang og varieret historie, der går flere hundrede (hvis ikke tusindvis) år tilbage i tiden. I dette blogindlæg tager vi et kig på nogle af de tidligste referencer til nisser, og hvordan de har udviklet sig gennem tiden.

Den tidligste kendte reference til nisser stammer fra den nordiske mytologi. I disse historier blev nisser ofte fremstillet som smukke, men farlige væsner. De boede i skove og havde evnen til at kaste trylleformularer. Andre gange blev de beskrevet som værende i stand til at skifte form til dyr.

Omkring samme tid begyndte nisser også at dukke op i den germanske folklore. I disse historier blev elvere ofte opfattet som hjælpsomme væsener, der gav dem, der behandlede dem godt, en tjeneste. De kunne dog også være drilagtige og endda ondskabsfulde, hvis de blev fornærmet eller vrede.

Efterhånden begyndte nisser også at dukke op i britisk folklore. Her blev de ofte fremstillet som små og barnlige. De boede i træer og havde en forkærlighed for at spille mennesker et puds. Men ligesom deres g